CircuProducts Curlingcompetitie

Iedere vier jaar als er weer Olympische Winterspelen waren, lachten we ons voor de buis rot om die rare Curlers. Want wat een Nederlandse boer niet kent, dat vreet-ie niet. Nu doen heel wat Duivenaren zelf mee aan de CircuProducts Curlingcompetitie op de Brilliant IJsbaan Duiven.

Gestart in 2009 als ludieke avondactiviteit voor volwassenen. Een -ogenschijnlijk- eenvoudig spel, waarbij het de bedoeling is grote houten schijven over de ijsbaan te schuiven om zo dicht mogelijk bij de middenstip uit te komen. Schijn bedriegt, want ook bij curling gaat het om strategie!


Onwijs populair en fanatiek!
De curlingcompetitie op de ijsbaan in Duiven is een succesnummer, want ieder jaar doen er weer meer bedrijventeams, vriendengroepen en buurtverenigingen mee. Er wordt dan ook op vrijwel alle doordeweekse avonden gespeeld, waarbij de houten schijven vakkundig en met militaire precisie over het ijs geschoven worden. Als een team zich inschrijft, dan begint het gelijk te leven en ontstaat er een soort fanatisme. App-groepen worden aangemaakt, strategieën worden besproken en in de wandelgangen hebben we vernomen dat er ook curlingteams zijn die alvast beginnen met oefenen. Laat die eerste wedstrijddag maar komen.

Wat minstens zo leuk is, is de gezelligheid er omheen. Je hebt de mensen van je eigen team en nog een heleboel anderen, waarmee je tussen de wedstrijden door aan de praat raakt.


 

Standen - poulefase

Benieuwd naar de live standen? Klik hier om de standen van de groepsfase te bekijken.

 

Finaledag 7 januari 2023

De Curlingteams hebben de afgelopen weken keihard gestreden voor die befaamde plek in de finaledag op zaterdag 7 januari. Van de ruim 100 teams, zijn het de 24 best-presterende teams die zich geplaatst hebben voor deze finale!

We starten om 19:00 uur en op de bekende schermen wordt enkele minuten eerder de indeling gepubliceerd. Wees dus op tijd!

‚ÄčElke poule bestaat uit 3 teams. Elk team speelt dus twee keer. De winnaar van de poule gaat naar de kwartfinale.

Vanaf de kwartfinale spelen we volgens het knock-out systeem, de winnaar gaat door. Voor de duidelijkheid nogmaals de regels:

Iedere finalewedstrijd bestaat uit vier ronden. Het eerstgenoemde team speelt met blauw en begint de eerste ronde (dan geel de tweede ronde enz.). Om en om gooien het gele en het blauwe team hun stenen. 

Nadat alle stenen zijn gegooid wordt gekeken welke team wint, en het aantal stenen van dat team dat dichterbij de roos ligt dan de beste steen van de tegenstander (doelsaldo);

De einduitslag kan dus 4-0, 3-1 of 2-2 zijn; het aantal stenen wordt geteld om beslissing te brengen bij een gelijke eindstand in de poule of later in het knock-out systeem.

Mocht ook het stenen tellen geen beslissing brengen, dan volgt een shoot out; elk team gooit 1 steen en er wordt gemeten welk team het dichtst bij de stip ligt.

De stenen worden geworpen achter de lijn die wordt gemarkeerd door twee pionnen. Bij het gooien moet de speler tussen de pionnen blijven;

Er mogen geen drankjes meegenomen worden op de baan;

Voor de eerste wedstrijd van de avond (per team) mag ieder team een keer warm/proefgooien. Bij de tweede en derde wedstrijd wordt meteen begonnen!Voor de finalisten, tot zaterdag! De andere teams zijn natuurlijk van harte welkom om hun favorieten aan te moedigen! Mochten we elkaar zaterdagavond niet meer zien, hopen we jullie volgend jaar weer te mogen begroeten bij de editie 2023-2024!

Met vriendelijke groet,

Joris van Zandvoort     Stephan Kusters
Communicatie                Curling
Brilliant IJsbaan Duiven 2022-2023 bedankt haar sponsoren en partners: